Prosjekt

Villa S

År

2011

Sted

Bergen

Type

Enebolig, Lavenergi

Byggherren ønsket oppført en mindre enebolig i nærheten av en eldre løe, som i dag fungerer som verksted og gjesterom.

Tomten er skrånende, og terrengfallet er utnyttet ved å legge garasje under boligen. Selve boligetasjen skyter ut fra terrenget i bakkant og ”svever” oppå underetasjen i framkant, noe som understreker landskapets karakter. Med utgangspunkt i vestlandsk byggeskikk er det skapt et tun som binder sammen det nye og det gamle, og gir enkel tilgang mellom bolig og løe. Inspirasjon fra vestlandske gårdsbygg har også gitt føringer til form, materialvalg og planløsning. Boligen er delt opp med en ”kald” og en ”varm” sone av huset, med et inngangsparti på midten.

Boligetasjen henvender seg mot sørvest ved at taket løftes og åpner seg mot tunet og solen. Her dannes en overbygget utesone med solskjerming i form av skyvbare spilevegger, som gir mulighet for en dynamisk fasade som vil endre seg med årstidene. Boligen er en universelt utformet lavenergibolig og oppført med utstrakt bruk av tre både innvendig og utvendig. Utvendige vegger og tak kles med ubehandlet tre, mens underetasje/garasje er utført i betong. Dette forsterker inntrykket av en ”lett” hovedetasje, og en ”tyngre” sokkel.

  • {alt_text}