Prosjekt

Villa Birkelund/Herland

År

2005

Sted

Bønes, Bergen

Type

Enebolig

Størrelse

185m2

Byggherren ønsket et bygg som underordnet seg terrenget, og plass til sine veteranmotorsykler innendørs.

Tomten ligger i bratt terreng med spektakulær utsikt over Nordåsvannet. Bygningen ble lagt opp på en carport med motorsykkelrom i bakkant mot terreng. Boligen nås via trapp som ligger sentralt plassert og deler oppholdsetasjen i kjøkkendel og stuedel. Begge disse får således fritt utsyn over vannet uten innsyn fra trapp/ adkomst. I tillegg får både kjøkken og stue utgang til hver sin private uteplass. I bakkant ligger soveromsdelen over to plan.

Volumet er gitt et knapt uttrykk,  da det skal stå værhardt til i åpent landskap. Byggherren ønsket vedlikeholdsfri fasade, valget falt derfor på lerk. De knappe detaljene er med på å sikre en jevn gråning av fasadene. Vinduene er satt fritt inn i fasaden der de gir utsikt/ lys. Det er benyttet store flater med fastvinduer for å redusere prisen. Taket er tekket med flate betongpanner og danner en stor samlende flate med helning som terrenget.

  • {alt_text}