Prosjekt

Postveien på Vestnes

År

2012

Sted

Vestnes

Type

Byrom

Størrelse

1 500 m2

Den gamle postveien fra Bergen til Trondheim går gjennom Vestnes sentrum. Haltenbanken har sammen med Arkitektgruppen Cubus jobbet med å formgi byrommet i handlegaten. Gaten ble offisielt åpnet av ordfører og fylkesordfører, 20.10.2011.

Veien er blitt gågate som både ligger i friluft, og løper gjennom det sentrale kjøpesenteret Vestnes Brygge.
Det skrevne ord har blitt et hovedkonsept i prosjektet. Løsrevne bokstaver og  åpne konvolutter med tekst preger det nye bygulvet.
På den måten ønsket vi å markere det skrevne ords betydning for framveksten av den nye tid.
Skriften er lagt i rister og renner. Krogs Skikantate skrevet av Odd Sørås danner grunnlaget for tekstene.
 
Et variert dekke i granitt løper gjennom gaten i stram form slik postveien strakk seg på sin vei fra Bergen til Trondheim. Ikke rundt knauser og hauger, men overraskende rett. Brede “fortau “ markerer forretningenes nære gateomåde for handel og servering.Samme belegg er trukket fra gaten ute, gjennom senteret, og ut på den andre siden. Store elementer som trapp og en 20 meters steinbenk er også trukket rett gjennom gaten og senteret, for å viske vekk skillet mellom ute og inne. Samtidig markeres det at den innvendige gaten også er en offentlig arena.

Det røde pianoet markerer fra Cubus og Haltenbanken vårt anslag til en ny tone for stedet.
Pianoet er samtidig El-skapet og strømuttaket for gatens belysning og strømuttak for gatens nye scene.

  • {alt_text}