Prosjekt

Nye Ny-Krohnborg Skole

År

2012

Sted

Bergen

Type

Skole 1-7

Som en del av Ny energi rundt Damsgårdssundet har erverdige Ny Krohnborg skole blitt videreutviklet som skole og etablert seg som et Bydelssenter med bredt tilbud innen kultur og idrett.

Det er bygget nytt bygg på og under bakken som huser idrettshall og kultursal med brede brukergrupper som inkluderer bruk i og utenfor skoletiden.

Det nye landskapet er trukket som en tynn hud oppå taket til idrettshallen med fullintegrerte elementer for lek, skole, kultur og idrett. Den tette sømmen mellom bygg og landskap byr på store amfier og lekevegger for blant annet buldring, seilebane, skate, løping og balansering
Skolebygget har stor antikvarisk verdi. Det har derfor vært en utfordring å finne de rette grepene for ombygging.

Flotte gråstensmurer, skifertak, smårutede vinduer, smijernsdetaljer og innvendige fyllingsdører har vært viktige element for bevaring.
Kvaliteter som skifergulv i korridorer og brystningvegger i tegl er materialer som er varige og estetisk flotte. Det nye er ofte enkle grep som litt nye åpninger og vindusfelt mellom korridor og undevisning. Tiltak som gir flere muligheter mht bruk og dagslystilfang.
To karnapper mot bakgård i nord har gitt etterlengtet utsikt og dagslys til elles mørke lokaler.

Arkitektonisk fremstår den gamle skolen som majestetisk og tung. Det nye bygget er derfor både i form og materiale en kontrast til dette. Fasaden på nybygget har mye glass for å gi god kontakt gjennom bygget til landskapet rundt.
Eksisterende murbygg er ensfarget rustrød  - en farge det nye bygget tar opp i den fargede glassfasaden. I tillegg legger vi til noen andre rødransje toner slik at det blir mer spill og nyanser i denne.
Prosjektet er utviklet i samarbeid med Rambøll.

Prosjektet var ble publisert i flere arkitektur nettsider og magasiner:

Archdaily
Archdaily Brasil
Architecture Norway
Europaconcorsi
Plus Mood
Architectism
Archreport
Inhabitat
Arkitektbedriftene
Bergen Kommune
Graphisoft
Architecture Lab
Architectural Society of China
AECCafe
Soujihanzu

Magasiner:

Arkitektur N (08/2013)
Ancbook (117)
Archiworld (227)

  • {alt_text}