Prosjekt

Sjøfronten Mo i Rana

År

2016

Sted

Mo i Rana

Type

Byrom og Landskap

Last ned PDF

Last ned PDF

Nye aktiviteter langs sjøfronten, skapt i stål og betong, gir tydelig identitet og mange nye steder å oppsøke gjennom hele året.

Sjøfronten i Mo i Rana

Der MO I RANA møter fjorden ligger sjøfronten, bygget på fyllmaser fra byens industri, gruver og jernverk.
20.10.16. åpnet første byggetrinn. Basert på 1 premie i idè konkurransen i 2013 om utforming vunnet av Arkitektgruppen Cubus.

De bærende ideene bak utformingen er felleskap, identitet og soliditet. Mye av Ranas identitet ligger i fellesskapet – det å løfte sammen for å skape en stålindustri som ble og fremdeles er, bærebjelken i samfunnet her. I poesien til Laila Stien, en kjent Nord-Norsk poet og forfatter, finner vi gjenklang av disse tankene.  Skåret i stål og lagt ned i gangveien. Hun skriver om livet på verket – livet i og med industrien, og hvor tett dette henger sammen med identiteten til byen. Tekstene som er brukt i prosjektet taler til oss om kraften som ligger i samholdet.

De vet hva de bygger
De er med
Løfter sammen
Har en pakt, et språk, en puls, en samklang
De får det til
Det vokser, sprenger grensene for alt de har tenkt

Rett nok er løftene tunge, skiftgangen hard
Varmen drepende
En og annen hestpeis av en formann finnes det òg

Utformingen har en soliditet og en enkelhet som skal tåle en støyt og vare gjennom en hel del vinterstormer. Bruk av norske materialer i granitt, lokalt stål og betong er viktig for å sikre kvalitet og lokal forankring; benkene står på stålbein, som Mo i Rana står støtt på sin stålproduksjon. Enkelheten i designet gjør det også mulig å variere uttrykk og funksjon når promenaden skal føres videre.

Prosessen,etter konkuransen startet med folkemøter og workshops,.  Interesserte Ranaværinger har bidratt med verdifull lokalkunnskap, diskusjoner og innspill underveis. De første som fikk et ønske oppfylt var skarven på Moholmen; seks nye staker som hvileplasser og utkikk – et signal tidlig i løpet om at noe var på gang langs sjøen. Prosjektet skulle ta hensyn til det som var og er, samtidig som det la til rette for ny og økt bruk slik at Mo i Rana kan vende seg mot sjøen igjen.
Bruk av lokale materialer og kunnskap inspirerer til innovasjon og evne til omstilling.


Materialer.
Granitt. Evjen
Benker, renner med tekst og lyspullerter. Cortenstål.
Benker på armeringsjern. Fiberbetong.
Lysstaver, LED

Samarbeidpartnere:

Haltenbanken 

Studio Gohde

NODE rådgivende ingeniører

 

Prosjektet var ble publisert i flere arkitektur nettsider:

Europaconcorsi
Landscape Architects network
Archinet
Bustler
Plusmood
Archi-Europe
Espaço de Arquitectura
Graphisoft (Case study)
Norske Landskapsarkitekter forening
Arkitektnytt
AECCafe
Ranablad

  • {alt_text}